събота, 3 април 2010 г.

Традиционно?!

Идват празници!И ние сме готови.Дали?
Традицията казва да отидем на църква ,да се пречистим,да споделим греховете си и да ги оставим под масата с плащеницата;да почетем християнските повели,да запалим свещичка и да сме добри.Традицията изисква да боядисаме яйца ,първото червено и да се облажим с мек козунак.Традицията  ни подканва да прекалим с похапването на крехко агнешко и вкусна дроб-сърма.
Традиция ли...останахме си с мутиралите яйцата , твърдите козунаци от Кауфланд за 0,69 лв и китайската пластмасова декорация положена в "тревичка"!Така ще да е на всеки следващ празник->грозно.Не е уместно да се задава въпроса -защо-всякакви интерпретации на отговори ще бъдат елементарни и безпочвени оправдания.Това го умеем -да се оправдаваме-тук не ни е  необходима традиция за стимул.
Знам,че днес е Разпети Петък.Знам поверието,знам историята,знам за традициите-но ако не го почуствам е по-добре да не го правя.Ще ми е мръсно,празнично->хич.
Обърнахме го всичко на сбор със соеви кебапчета и спиртизирано-водна бира.Дай му на Българина да пие и да яде,туй му е празникът.После всичко с начале.Но виж,ако трябва да "защитим" традициите си,най-първи ще сме с лозунги,крясъци и провъзгласи.Смешно е!Не виня никого ,не смея да издам присъди,но ми е тъжно ,че сме забравили кои сме.
Утре ше се събудя с празнично настроние (надявам се),ще си боядисам яйцата,ще подредя дома ни с празнична декорация,ще сготвя и ще се опитам на всички да ни е приятно.Пожелавам тази атмосфера да цари във всяко едно семейство.
Ще отида на църква,ще запаля свещичка и ще спазя традицията!

Весели Празници!


Снимка:Internet

2 коментара:

Dimitrana S. 3 април 2010 г. в 10:51  

Здрави, весели и честити да са Великденските празници! Слънчеви и светли и в душите! Вкусна, и зелена, и пъстра трапеза :-)

Neizi_ss 3 април 2010 г. в 14:09  

Нека да живеем в светлина!
Дали сме готови ...Не знам! За мен традицията се крие в усещането ми за този или друг ден! Да - опитвам се да следвам написаното в дебелите книги - нормално е, все пак традицията си е традиция ...но пък и времото в което живеем предразполага да модифицираме и адаптираме старите вярвания :)

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP