неделя, 18 април 2010 г.

Definition ,ама не :)

Мързелът бил порок....или следствие от депресивно състояние?!Моля?Ей,не ми разваляйте неделното кафе!Имам право да ме мързи поне един ден в седмица,ако ще й Данте да казва ,че е лентяйство!Днес или вчера (все през уикенда,а и не само ) човек се отдава на единствената си блаженост,която отваря всичките му чакри до размазване-мързелът!


Уикипедия  казва:
"Мързел е състояние, при което отсъства желание за полагане на труд, състояние, при което се предпочита свободното време вместо работното, независимо от факта, че човек физически е напълно способен да извършва определени дейности. Често мързеливият човек се противопоставя на работливия, макар че един и същ човек понякога може да е мързелив, а понякога работлив. Традиционно мързелът се разглежда като порок, като недостатък.
Понякога е следствие и признак на депресия и представлява нежеланието на един човек да се бори и преодолява трудностите, както и липсата на волево усилие.
В психологията мързел е отсъствие на мотивация и воля. Има също така и предположение, че степента му у един човек може да е зададена генетично и се свързва също така с нерешителност, страх и други негативни чувства. Ако не е предизвикан от сериозни психологични проблеми, се лекува с организация, възпитание и самовъзпитание.В Божествена комедия на Данте Алигиери лентяите са в 5-я кръг на ада.
Въпреки негативния смисъл, който се влага в думата, понякога мързелът може да бъде и много продуктивен. Не случайно съществува идиома "Мързелът е двигател на прогреса". Много от съвременните придобивки като пералнята например са разработени, защото хората не са искали да полагат толкова усилия да перат дрехите на ръка или да извършват друга уморителна и трудоемка дейност. Дори самият Айнщайн казва, че е безпредметно да се работи непрекъснато, човек трябва да спре и да има време да съзерцава природата и да мисли."

Аз казвам:Днес до 14 часа ще ме мързи!

Хубава Неделя на всички :)

5 коментара:

Alhzar 18 април 2010 г. в 13:48  

Приятен мързел на теб :)

Пламен Бочев 18 април 2010 г. в 14:02  

По-добре в петия кръг, отколкото в шести, седми, осми или девети :)))

Lili 19 април 2010 г. в 11:00  

Незо тенкс :) Само дето се оказа не толкова дълготраен :)
Бочев сите сме за накъде натам :)

Neizi_ss 19 април 2010 г. в 11:34  

Мързела не морял, а мъчел ...ама и аз обичам да прогнозирам кога ще ме мързи ...лошото е обаче, че понявга ма изненадва побели гащи :)

Lili 19 април 2010 г. в 14:20  

Хахахах,при теб всичко е демокрация с леки прибежки :) И аз искам днес да ме мързи,ама нямам шанс да ми се случи ,освен към 1 след полунощ 0_0

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP