понеделник, 27 септември 2010 г.

Против изучаването на религия в училищата

Мдам, много хора в този момент ще ме оплюят, охулят, и всичко най-най. Да, но аз твърдо заставам против идеята да се преподава религия в училищата. Не и днес, в 21ви век, и в никакъв случай не задължително.
На първо място съм против, защото това за мен е почти равно на фундаментализма при исляма. От 1ви клас, при това без да имат право на избор, децата ще бъдат обучавани на това кой е Иисус, кой е Мойсей, и едва ли не няма да има на какво друго да ги обучават, освен от малки да им промият мозъците с тия лъжи, на които е основано цялото християнство. Всеки нормален човек е чел достатъчно научни факти, които като цяло оспорват почти целия Стар Завет, и голяма част от Новия завет. Научете ги да четат и пишат, вместо да ги учите на простотии. Децата масово са неграмотни, и не знаят да пишат. Само погледнете какви писаници има по форумите, или във Фейсбук. Кое е по-важното - да ги учим на религия, или на това да могат да четат и да смятат?
Второ, категорично съм против децата да са обучавани по учебници, изготвени от който и да е човек, свързан с Българската православна църква, и Светия Синод в частност. Тези ли точно хора ще учат децата на духовна чистота и справедливост? Тези, чиито манастири бъкат от дискове и касети с порно? Тези, които си доставят проститутки, и то елитни, при посещение на голям духовник? Това ли ви е учението, това ли ви е християнството? Или да ги учим на католицизъм, и да обясним на горките деца как по време на Средновековието имало една мила организация, наречена Инквизиция, която горяла хора, защото се смеели? Та ние в България имаме 2 синода - кой точно е правилния? Според съда в Стразбург втория си е легитимен, понеже нашата мила държава беше осъдена бая пъти от него.
Не на последно място - по този начин спиред мен се нарушават правата на детето, тъй като насилствено му се налага религия. Кой каза, че всички българчета са християнчета? Не може ли те сами да си изберат какви да са, когато му дойде времето? Защо от малки трябва да ги вкарваме в заблудата на християнството? Правим се на цар Борис, който навремето го е наложил по същия начин? Живеем в 21ви век. Има достатъчно религии, които могат да са достойна алтернатива на християнството. Будизмът е един сериозен пример за това. Вместо това банда дъртаци, до един агенти на Държавна Сигурност, ще ни учат какво е религия, и колко чисто е християнството. Хиляди хора са измрели и благодарение на вас в трудовите лагери. И вие имате наглостта да ми пропагандирате задължителното изучаване на религия? Не ви ли е срам???
Макар и да съзнавам, че публикацията ми ще доведе до много обратни реакции, аз съм готов да споря с когото и да е на тази тема. Да, аз самия съм атеист, макар че имам много добър приятел свещеник. Но не мога да бъда подръжник на тази измишльотина, при положение, че образованието ни в момента е на отвратително ниско ниво. Дотам ли я докарахме - да няма на какво да учим децата, че да им преподаваме религия??

5 коментара:

Владимир Иванов (krizt) 27 септември 2010 г., 20:57 ч.  

И аз имам приятел свещеник, който още при предишните опити беше против задължителното изучаване. Странно, но доводите са му почти като моите, въпреки че съм атеист. Казва и нещо друго. Преди да поканиш, хората в храма, трябва да изгониш търговците от него. Тук не става дума за вяра, а за пари:(

Bla 27 септември 2010 г., 21:27 ч.  

Само категоричен идиот може да бъде "за" вероучение в училищата. Религиите имат място единствено в музеите.

Tony 28 септември 2010 г., 13:59 ч.  

Абсолютно съм съгласна! Също съм против изучаването на религия в училище и то преподавана от хора, които са по-скоро заинтересовани отколкото вярващи.
"Преди да поканиш, хората в храма, трябва да изгониш търговците от него."
Владо, аз затова не посещавам храмове :(

momenti-momenti 29 септември 2010 г., 10:20 ч.  

Да!

ivo_isa 29 юли 2011 г., 1:44 ч.  

С много от нещата съм съгласен... За касети и проститутки не бях чувал, но няма да ме учуди. Със сигурност не цялото стадо е краставо, но свестните свещеници не ги разбирам :-)

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP