събота, 17 март 2012 г.

Пешеходците и други животни...

По принцип рядко сядам да напиша каквото и да е по каквато и да е тема. Но понеже напоследък пак се заговори за това, че шофьорите не спазват ЗДП (Закон за Движение по Пътищата), и съпътстващия го правилник, искам да изразя мнението си по въпроса.
Уважаеми пешеходци!!! Да, Вие сте напълно прави да протестирате срещу бабаитите на пътя, които с купени книжки газят всички възможни правила, и оставят или деца сираци, или родители без деца. Но!!! Но замисляли ли сте се някога дали Вие спомагате с нещо за това движението по пътищата и спазването на правилата да е нормално??? Ами твърдо мога да заявя - НЕ!!! За мен не е нормално да се пресича на 20 метра от светофара на слалом между движещите се коли. Не е нормално майка с количка да тръгва да пресича в момента, в който светва червен за нея светофар. Не е нормално пешеходец да пресича на червено, и да ми показва среден пръст при подаден звуков сигнал от мен. И определено не е нормално да пресичаш пътното платно при наличие на подлез!!!
Заглеждали ли сте се някога как пресича улично куче??? Как внимателно се оглежда и на ДВЕТЕ страни, преди да пресече? А днес видях куче, което пресече на пешеходна пътека тип "Зебра", и семейство с малко дете, което пресече на 20 метра от нея, и ме напсува, когато им бибитнах. Е извинявайте - това не е нормално. Ще си кажете - "Тоя па, тръгнал морал да ми чете, кой знае колко нарушения има". Уважаеми пешеходци, аз съм шофьор от 13 години, и съм с максималния брой точки в талона си - 39. Водете си кампаниите против убийците на пътя, протестирайте, но не правете хората насила убийци, като пресичате както и където ви кефне. Аз съм отвратен от начина, по който пешеходците реагират, когато им показвам къде е мястото за пресичане. Нямам нищо против да се отнема книжка за неспиране на пешеходна пътека, но искам камера на всеки светофар, която да показва кой, кога, и на какъв светофар е пресякъл. Искам да има двуметрови огради между платната, за да пресичат хората където трябва. Защото с каквато и скорост да карам, ако някой ми изскочи и прибяга пред мен, аз ще лежа в затвора заради неговата липса на интелект. А, бога ми, пешеходци без интелект под път и над път....

7 коментара:

Lil 17 март 2012 г. в 23:31  

Прав си наборе!!! В някои страни (визирам Румъния,Италия,Англия) има закон за пешеходците и съответните глоби.Мен лично са ме глобявали за неправилно пресичане в Букурещ.Признавам си , след този случай не пресичам по хавата си.Винаги изчаквам зелена светлина, дори и на пешеходна пътека се оглеждам , а да не говорим за подлези.
Но едва ли всички са като мен, а трябва!!!!

почивка бали 23 март 2012 г. в 18:04  

Наистина е така! Аз не съм активен шофьор, но съм активен пешаходец и се възмущавам също от много мои "колеги", които пресичат над подлеза, за да не слизат и изкачват всички тези стълби. Живия на голям булевард с подлез и винаги минавам през подлеза, защото ме е страх, че може да не успея да пресека достатъчно бързо отгоре. По този повод винаги са ме възмущавали особено бабите и дядовците, които едвам ходят, но предпочитат да минат пред колите отколкото да слязат няколко стълби. За пресичането на червено ще кажа само, че имаше една реклама в която учеха коза да пресича правилно, финалната реплика беше "на козата й отне 12 часа да научи да пресича само на зелено, а на вас колко ви трябват?!".

почивки лято 2012 в Чешме 12 май 2012 г. в 22:56  

абсолютно съм съгласна че има некоректни и шофьори но и пешеходци - всички трябва да спазваме правилата

dobenceto 11 октомври 2012 г. в 10:42  

Да правилата са за да се спазват,не може да се пресича където и когато ти скимне......

Почивки в Турция 16 декември 2012 г. в 11:47  

Не случайно от доста време се пишат актове и на пешеходците, както трябва ди да бъде. Културата на пътя трябва да е и от двете страни. Аз винаги спирам на пешеходна пътека, но ако някой пресича на 10 метра от нея си е проява на простотия.

Нова година в Турция 8 юли 2013 г. в 11:48  

Ето защо по едно време имаше кампания на КАТ за неправилно пресичане и пред мен глобиха човека с 20 лева и фиш без право на обжалване.

изгодни пожарогасители 13 януари 2016 г. в 11:17  

Напълно прав сте! Ад нямам кола, но когато се возя в градския транспорт забелязвам същото нещо- автобусите не могат да се движат нормално, защото винаги някой изскача от някъде, защото, видите ли, пеиеходната пътека е прекалено далече- на цели 2 метра! Мисля, че както се дават книжки да шофирани, трябва да се минават и курсове за пешеходци...

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP